Ingredienser till två "limpor"
Deg25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
2 msk matolja
8-10 dl vetemjöl
Tomatsås
Tomatpuré
Torkad oregano
Vitlökspulver
Fyllning
ca 200 g rökt strimlad skinka
ca 200 g hackade champinjoner
ca 300 g riven ost
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.2. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ½–1 cm tjock.
3. Bred ut tomatsåsen på degplattorna.
4. Strö ut skinka, ost och champinjoner på degplattorna.
5. Rulla ihop degplattorna från långsidan.
6. Lägg längderna i limpformar, ca 1 ½ liter, klädda med bakplåtspapper. Tryck ihop dem lite lätt om de är längre än formen. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla dem med vatten och strö över lite oregano.
7. Grädda limporna längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt dem svalna i formarna.
Den blev jättegod också som den skulle serveras, i skivor. Receptet kan varmt rekommenderas och kommer att göras många fler gånger hos oss. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar